پاسخ:
احادیث فراوانی از پیامبر اسلام وجود دارد که از تکفیر کسی که شهادتین گفته است نهی فرموده اند چه رسد به کسی که به انجام دستورهای دینی متعهد است نمونه هایی از این احادیث را نقل می کنیم:
1.«بنی الاسلام علی خمس شهادة ان لا اله الا اللّه و ان محمد رسول الله والإقرار بماجاء به من عند الله و الجهاد ماض منذ بعث رسله الی آخر عصابة تکون من المسلمین فلا تکفروهم بذنب و لاتشهدوا علیهم بشرک».[1]
2. ابوداود از نافع و او از ابن عمر نقل می کند که پیامبر فرمودند: ایها الرجل مسلم کفَّر رجلا مسلماً فان کان کافرا و الّا کان هو الکافر.[2]
3. مسلم به نقل از نافع و اواز ابن عمر روایت کرده است: «اذا کفّر الرجل اخاه فقد باءبها احدهم؛ [3] هرگاه مسلمانی برادر دینی اش را تکفیر کند گناه ای نسبت را یکی از آن دو به دوش کشیده است.
4. مسلم از عبدالله بن دنیار و او از ابن عمر روایت کرده است که پیامبر فرمود: «أیما امرء قال لاخیه یا کافر فقد باء بها احدهما ان کانت کما قال و الا رجعت علیه ».[4]
5. بخاری در کتاب خود می گوید: برخی از گناهان باز مانده دوران جاهلیت هستند و هیچ کسی با انجام آن ها کافر نمی شود مگر با شرک ورزیدن. از پیامبر روایت می کند که خطاب به فردی فرمود: در تو آثار جاهلیت هست و خداوند تبارک و تعالی می فرماید: انّ اللّه لا یغفر ان یشرک به و یغفر مادون ذلک لمن یشاء.
6. ترمذی در کتاب سنن خود به نقل از ابن ضحاک روایت می کند که پیامبر فرمود: «لیس علی العبد نذر فیما لایملک و لاعن المومن کفاتله و من قذف مؤمناً».
7. ابوداود از اسامة بن زیدنقل می کند: پیامبر ما را به جنگی در منطقه حرقات فرستاد ما در پیشاپیش لشکر بودیم وقتی دشمن شکست خورد و در حال فرار بود یک نفر از آن ها را دستگیر کردیم او در این موقعیت لا اله الّا اللّه گفت او را آن قدر زدیم تا جان سپرد، وقتی ماجرا را برای رسول خدا گفتیم حضرت فرمود شما در روز قیامت با لااله الااللّه چه خواهید کرد، گفتیم یا رسول اللّه او از ترس شمشیر و کشته شدن لااله الّااللّه گفت، حضرت فرمود: آیا تو از ذهن او با خبری و فهمیدی که او از ترس، کلمه توحید بر زبان آورد، در روز قیامت در مقابل لااله الّااللّه چه خواهی گفت اسامه گفت رسول خدا صلی اللّه علیه و سلم همیشه این جمله را تکرار می کرد تا آن جا که من آرزو می کردم ای کاش من مسلمان نشده بودم مگر همان روز.
8. هنگامی که ذوالخویصرة به رسول خدا اهانت نمود و گفت به عدالت رفتار کن در بین کسانی که در جلسه حاضر بودند ولوله ای بر پا شد، از آن جلمه خالد بن ولید بود که به پیامبر گفت: یا رسول الله اجازه دهید گردنش را بزنم، حضرت فرمودند: «لافلعله یکون یصلی فقال: إنه رب مُصل یقول بلسانه ما لیس بقلبه انی لم اؤمران انقب قلوب الناس و لا اشق بطونهم ».
در پرتو این احادیث فراوان و روشنگر از رسول گرامی اسلام و سخنان اندیشمندان اسلامی درمی یابیم که تکفیر مسلمان، کاری سهل و ساده نیست بلکه بسیار دشوار و خطیر است. خداوند تبارک و تعای می فرمایند: ولاتکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعد ماجائتهم البینات و أولئک لهم عذاب عظیم؛ [5] و مانند کسانی نباشید که پراکنده شدند و اختلاف کردند آن هم پس از آن که نشانه های روشن پروردگار به آن ها رسید و آن ها عذاب عظیمی دارند.
پی نوشت ها
[1] سنن ابى داود، 4672.
[2]. همان.
[3] صحيح مسلم، 2714.
[4]. همان.
[5] آل عمران: 105.
برگرفته از پایگاه تخصصی وهابیت شناسی.
|