از اختلافات وهابیت با دیگر مسلمانان تحریم زیارت قبور برای زنان است در حالی که علمای اسلام قائل به جواز این گونه اعمال است.
وهابیت نخستین کسانی هستند که زیارت قبرها را برای زنان به طور مطلق حرام میدانند. «ابن تیمیه، مجموع الفتاوی، ج ۲۴، ص ۳۶۰؛ بن باز فتاوی مهمّة، ج ۱، ص ۷۲ و ۱۴۹» در حالی که به اعتقاد شیعه و اهل سنت، رفتن بانوان به زیارت اهل قبور جائز است.
اگرچه در کتب اهل سنت، روایات نهی کردن پیامبر وجود دارد، ولی هیچ کدام از علمای اهل سنت فتوای به حرمت را قائل نشده اند، بلکه بعضی از آن ها بین روایات فوق و روایات جواز بر زیارت قبور جمع کرده اند، که در ذیل به دو نمونه اشاره می کنیم:
۱. بعضی گفته اند که پیامبر در صدر اسلام حکم عامّ مبنی بر نهی از زیارت برای زنان کرد، ولی بعد از مدت زمانی، حکم جواز زیارت قبور برای مردان و زنان را بیان کرد، چنان که ترمذی میگوید:
«بعضی از دانشمندان معتقدند حدیث «زوّارات القبور» قبل از صدور اجازه پیامبر (صلی الله علیه و آله) نسبت به زیارت قبور، صادر شده است و هنگامی که زیارت قبور را اجازه داد، مردان و زنان داخل در این اجازه شدند» (سنن الترمذی، ج ۲، ص ۲۵۹)
برخی از علمای اهل سنّت، سخن ترمذی را با توجه به دو نکته تأیید کرده اند:
اولا پیامبر (صلی الله علیه و آله) به عایشه چگونه زیارت کردن را آموخت.
ثانیا حضرت فاطمه (علیها السلام) بارها به زیارت قبر حمزه (علیه السلام) میرفت. (سبل السلام، ج ۲، ص ۱۱۴؛ تحفة الأحوذی، ج ۴، ص ۱۳۷)
۱. شوکانی در کتاب «نیل الأوطار»، ابتدا کلامی را از قرطبی نقل کرده و میگوید: «قرطبی گفته است: نفرینی که در این حدیث آمده، اختصاص به زنانی دارد که زیاد به زیارت قبور میروند، صیغه مبالغه (زوّارات) به این معنا دلالت دارد. و شاید سبب نهی چنین زنانی از زیارت قبور عواقب آن باشد؛ مانند از بین رفتن حقّ همسر، زینت و خودنمایی، فریاد زدن و امثال آن. لذا گفته میشود: چنانچه از تحقّق نیافتن این عواقب مطمئن باشیم، مانعی ندارد که زنان به زیارت قبور روند. زیرا یادآوری آخرت چیزی است که هم مردان و هم زنان نیازمند به آن هستند.» سپس شوکانی میگوید: سخن قرطبی شایسته اعتماد در جمع بین احادیثی است که به ظاهر متعارض میباشند.
مبارکفوری نیز در کتاب «تحفة الأحوذی» پس از نقل سخن قرطبی میگوید: «آنچه قرطبی میگوید چیزی است که ظاهر حدیث بر آن دلالت دارد» (تحفة الأحوذی، ج ۴؛ ص ۱۳۷)
رفتن بانوان به زیارت اهل قبور، از دیدگاه فریقین، جائز است و دلیل آن ها بر این مسئله روایات پیامبر و سیره صحابه است، که دال بر جواز چنین عملی است، که در ذیل به نمونه ای از آن ها اشاره می کنیم:
۱. پیامبر (صلی الله علیه و آله) چگونه زیارت کردن را به همسرش عایشه تعلیم داد. در روایتی عایشه از پیامبر (صلی الله علیه و آله) نقل میکند که آن حضرت به من فرمود: «پروردگارت به تو أمر میکند که به قبرستان بقیع آمده و برای آنان طلب آمرزش کنی. عرض کردم: در کنار قبرها چه چیزی بگویم؟ پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: بگو: السلام علی اهل الدیار...» (صحیح مسلم، ج ۳، ص ۶۴؛ مسند أحمد بن حنبل، ج ۶، ص ۲۲۱؛ سنن النسائی، ج ۴، ص ۹۳)
۲. عایشه به زیارت قبر برادرش عبدالرحمن بن ابی بکر میرفت. عبداللَّه بن ابی ملیکه میگوید: «روزی عایشه از قبرستان برمیگشت، به او گفتم: از کجا میآیی؟ گفت: از کنار قبر برادرم عبدالرحمن بن ابی بکر.گفتم: آیا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) از زیارت قبور نهی نکرده بود؟! گفت: آری، ابتدا نهی کرده بود و سپس دستور به زیارت قبور داد» (مستدرک الصحیحین، ج ۱، ص ۳۷۶؛ السنن الکبری البیهقی، ج ۴، ص ۷۸)
۳. حضرت زهرا (علیها السلام) هر جمعه به زیارت قبر حمزه و شهدای احُد میرفت. در روایتی آمده است:
«انّ فاطمة بنت النبیّ (صلی الله علیه و آله)کانت تزور قبر عمّها حمزة کلّ جمعة، فنصلّی وتبکی عنده» (مستدرک الصحیحین ۱: ۳۷۷ و ۳: ۲۸، السنن الکبری البیهقی ۴: ۷۸، أحکام الجنائز البانی: ۱۸۳)
برگرفته از سایت : http://alwahabiyah.com
|