تروریسم با توجه به ماهیت و طبیعت آن، مخالف آموزه های دینی می باشد. اساسا واژه «ظالم بودن» که از طرف تمامی ادیان الهی مورد نفرین واقع شده در بدنه و هسته ترور وجود دارد. در این میان گرو ههای تروریستی به صورت سیستماتیک بر مبنای اقدامات ستمکارانه در حال مشروعیت بخشیدن به ماهیت وجودی و فعالیت های غیرانسانی خود هستند.
تروریسم که از ریشه لاتینی “ Terror ” به معنای ترس و وحشت گرفته شده است به رفتار و اعمال فرد یا گروهی اطلاق می شود که از راه ایجاد ترس و وحشت و به کار بستن زور می خواهند به هدفهای سیاسی خود، برسند. تروریسم، به معنی استفاده منظم و سازمان یافته از ترور است. ترور با آنکه شیوه های نامشروع و پذیرفته نشده ای برای دستیابی به اهداف سیاسی است، ولی به هر حال مورد استفاده قرار می گیرد. در پی حادثه یازدهم سپتامبر واژه تروریسم بیش از پیش در ادبیات سیاسی جهان، به ویژه جهان اسلام، کاربرد یافت. این کاربرد جدید آن در مورد ادعای نسبت بین اسلام و ترور بود، به عبارت روشن تر، اسلام از سوی غربیان به عنوان مهمترین منبع برای ترور و تروریسم معرفی شد.
سازمانهای تروریستی با توجه به اهدافشان و کشورهایی که به اقدامات تروریستی تن می دهند، دارای انواع مختلف هستند. تنها توضیحی که در مورد ترور، درهمه انواع و اقسام ترور مورد قبول عام می باشد این است که، هدفی که سازمانهای تروریستی مورد نظر دارند، از بین بردن سیستم سازمان و ایدئولوژی حاکم و جایگزین کردن ایدئولوژی مورد نظر خودشان و یا بنا نهادن حکومت یا سیستم مورد نظرشان است.. سازمانهای تروریستی بر اساس ایدئولوژی مورد نظرشان که اعتقاد دارند حکومتها و سازمانهای مورد نظرشان ظالم و ستمکار بوده و مشروعیت سیاسی ندارند، بدین طریق اهدافشان را تحقق می بخشند، اما اینطور نگرش و بینش اصلا هم عقلانی و منطقی نیست و خداوند در آیه های ۱۱ و ۱۲ سوره بقره به کسانی که چنین تفکری دارند چنین می فرماید::
وَإِذَا قِیلَ لَهُمْ لاَ تُفْسِدُواْ فِی الأَرْضِ قَالُواْ إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ ﴿۱۱﴾
و چون به آنان گفته شود در زمین فساد مکنید مىگویند ما خود اصلاح گریم .
أَلا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَکِن لاَّ یَشْعُرُونَ ﴿۱۲﴾
بهوش باشید که آنان فسادگرانند لیکن نمى فهمند.
یک سازمان تروریستی برای اینکه اذهان عمومی را متوجه خود کند، از ترور استفاده می کند و در این میان در اختیار داشتن ابزار القای ترس و وحشت را برای خود اهرم قدرت مناسبی می بیننند.
در سایه این برتری، می تواند مردم وخیلی وقتها فقط قسمتی از توده مردم را به طرف خود جذب کند. قابل ذکر است که در کشورهای جهان سوم، عملیات تروریستی در رژیمهای حاکم دیکتاتور به وضوح مشاهده می شود، که در سطح گسترده و سازمان یافته صورت می گیرد. و به این دلیل در تقابل با انواع مخالفتها و اعتراضات اجتماعی قرار می گیرند.
تحت چنین شرایطی، رژیمهای دیکتاتور برای اینکه قدرت و برتری خود را به معترضان اجتماعی نشان بدهند، از ترور به منظور القاء ترس و وحشت عمومی استفاده می کنند. و نهایتاً این ترس است که نیرو و توان فیزیکی و روانی تروریستها را تامین می کند. از طرف دیگر، رو شهای مورد کاربرد ترور با شرایط امروز دنیا که روز به روز در حال تغییر است، دگرگون می شود. مخصوصا با توجه به پیشرفت تکنولوژی در دنیا، نیروی برتری تروریستها به جهت بهرمندی آنان از این امکانات و تجهیزات نوین نظامی و رسانه ای مضاعف می گردد. گروههایی که به ترور متوسل می شوند، معمولاً برای انتخاب هدف و زمان عملیات با استفاده از عملیات تاکتیکی و فعالیتهای مخفی، ابتکار عمل به خرج داده و به صورت نامحدود، رفتار می کنند که ضرورت دارد برای ممانعت از اقدامات تروریستی و کاهش پیامدهای زیانبار آن، از اهداف و رو شهای مورد استفاده تروریست ها آگاهی یافته و مانع انجام فعالیت های تروریستی شد از طرف دیگر تروریستها برای نیل به اهداف خود از همه ابزارها و روشهای خشونت آمیز و لو به بهای تضییع و نابودی حقوق انسا نها در عملیاتشان، استفاده می کنند. در حقیقت منطق سیاست آنان این است که “هدف، وسیله را توجیه می کند“.
در این حالت تحقق دو استراتژی یا رویکرد متفاوت را شاهد هستیم؛ اول، از بین بردن یا ساکت کردن مخالفانی که احساس می کنند خطرناکند. دوم، مدیریت اجتماع، با حمله به اهدافی که اجتماع را تحت تاثیر قرار می دهند.
مسلمان با هر نوع تروری مخالف است
تروریسم با توجه به ماهیت و طبیعت آن، مخالف آموزه های دینی می باشد. اساسا واژه «ظالم بودن» که از طرف تمامی ادیان الهی مورد نفرین واقع شده در بدنه و هسته ترور وجود دارد. در این میان گرو ههای تروریستی به صورت سیستماتیک بر مبنای اقدامات ستمکارانه در حال مشروعیت بخشیدن به ماهیت وجودی و فعالیت های غیرانسانی خود هستند. پیش از همه، مطلبی که باید مشخص شود این است که یک مسلمان، ضمن احترام به شأن و مقام و کرامت انسانی از هر نوع نژاد، قومیت و دین؛ با هر نوع تروری مخالف بوده و آن را محکوم می کند. پیامبر)ص) قتل را جزو دومین گناه از گناهان کبیره می داند و حتی درباره مجازات آن در روز قیامت هشدار می داد.
اسلام دین رحمت است و تروریسم را تجویز نمی کند. خداوند در قرآن می فرماید: «خداوند شما را باز نمیدارد از اینکه نیکی و بخشش کنید به کسانی که به سبب دین با شما نجنگید ه اند و از شهر و دیارتان شما را بیرون نرانده اند. همانا خداوند نیکوکاران را دوست می دارد .» پیامبر(ص) سربازان را از کشتن زنان و کودکان منع می کرد و به آنان توصیه می کرد: «… عهد شکنی نکنید، تجاوز نکنید، نوزادان را نکشید. » و همچنین می فرمودند: «هر کس شخصی را بکشد که با مسلمانان پیمان دارد، رایحه بهشت به مشام او نمیرسد؛ هر چند که رایحه آن از فاصله چهل سال پیداست.»
ایجاد رعب و وحشت در دلهای شهروندان بی دفاع، ویرانی وسیع ساختمانها و اموال، بمب گذاری و ناقص العضو کردن مردان، زنان و کودکان بی دفاع، بر اساس تعالیم اسلام و مسلمانان، همگی اعمال ممنوع هستند. مسلمانان پیرو دین صلح، رحمت و بخشودگی هستند. اکثریت عظیمی از مسلمانان هیچگونه ارتباطی با اعمال خشونت آمیز که به آنان نسبت داده می شود، ندارند. اگر فرد مسلمانی مرتکب تروریسم شود، این شخص، مجرمی است که بر خلاف قوانین اسلامی عمل کرده است. در قرآن با توجه به حکم گفته شده سوره مائده آیه ۳۲ :
مِنْ أَجْلِ ذَلِکَ کَتَبْنَا عَلَى بَنِی إِسْرَائِیلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِی الأَرْضِ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعًا وَمَنْ أَحْیَاهَا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعًا وَلَقَدْ جَاءتْهُمْ رُسُلُنَا بِالبَیِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ کَثِیرًا مِّنْهُم بَعْدَ ذَلِکَ فِی الأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ ﴿۳۲﴾
(از این روى بر فرزندان اسرائیل مقرر داشتیم که هر کس کسى را جز به قصاص قتل یا [به کیفر] فسادى در زمین بکشد چنان است که گویى همه مردم را کشته باشد و هر کس کسى را زنده بدارد چنان است که گویى تمام مردم را زنده داشته است و قطعا پیامبران ما دلایل آشکار براى آنان آوردند [با این همه] پس از آن بسیارى از ایشان در زمین زیاده روى می کنند.
به همین دلیل، حتی قتل یک انسان معصوم در اسلام اصلا، قابل گذشت نیست. و خداوند نیز انسانها را نه بر مبنای رنگشان، نژادشان، و قومیتشان بلکه بر اساس اخلاقهای اصیلشان ارزشمند می داند.
تروریسم در عصری که پشت سر گذاشتیم باعث کشته شدن هزاران انسان شده است، هر جا تروریسم به وجود آمده، با ایجاد و القای” ترس و وحشت اجتماعی” تمام ارزشهای انسانی بتدریج رنگ باخته است.
اسلام به عنوان یک دین سرشار از شفاقت و رحمت، از طرف خداوند متعال برای انسانها به منظور فراهم نمودن حیات انسانی توأم با صلح و دوستی فرستاده شده است.خداوند تمام انسانها را که می خواهند در روی زمین با مرحمت و شفاقت و خوش رویی و … زندگی کنند، به آموزه های اخلاقی اسلام دعوت می کند. و در سوره بقره آیه ۲۰۸ این چنین می فرماید.
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ ادْخُلُواْ فِی السِّلْمِ کَآفَّهً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ ﴿۲۰۸﴾
اى کسانى که ایمان آورده اید همگى به اطاعت [خدا] درآیید و گامهاى شیطان را دنبال مکنید که او براى شما دشمنى آشکار است.
خداوند به انسان دوری از انجام کار بد را امر کرده است که این کار بد شامل کفر، عصیان، ظلم، زور گویی، قتل و غارت، و خونریزی می شود و کسانی که از این امر خداوند سرپیچی می کنند، طبق گفته آیه ” همگامان شیطان ” معرفی شده که به صورت خیلی واضح مرتکب اعمالی که خداوند حرام اعلام نموده، شده اند و در قرآن کریم در مورد این موضوع آیه های فراوانی وجود دارد و از آنها می توان به آیه زیر اشاره کرد:
وَالَّذِینَ یَنقُضُونَ عَهْدَ اللّهِ مِن بَعْدِ مِیثَاقِهِ وَیَقْطَعُونَ مَآ أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ وَیُفْسِدُونَ فِی الأَرْضِ أُوْلَئِکَ لَهُمُ اللَّعْنَهُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ ﴿۲۵﴾
و کسانى که پیمان خدا را پس از بستن آن مىشکنند و آنچه را خدا به پیوستن آن فرمان داده مىگسلند و در زمین فساد مىکنند بر ایشان لعنت است و بد فرجامى آن سراى ایشان راست.“سوره رعد- آیه ۲۵”
بنابراین از آیات الهی اینچنین استنباط می شود که خداوند در دین اسلام ترور، خشونت و … را که شامل انواع خرابکاری ها است، منع کرده و همانطور نیز کسانی را که اقدام به عملیات تروریستی می زنند، لعنت و نفرین کرده است.
همانطور که در آیات فوق ذکر شده است آنانی که انسانهای معصوم را به ناحق می کشند به عذاب سخت دچار خواهند شد. خداوند حتی گناه کشتن یک انسان را مساوی با کشتن تمامی انسانها معرفی کرده است. این قوانین خداوند تنها در مورد انسانهایی که به خداوند ایمان دارند و از اعتقاد به خدای متعال دفاع می کنند، نیست بلکه به قتل رساندن انسان معصوم، و حتی ضرر رساندن به انسانها مطلقاً ممنوع شده است.
نویسنده: هارون یحیی
مترجمان: مرتضی فیروزی و محمد مبشری اقدم
منبع: سایت تابش
|