از بزرگان احناف آسیای صغیر و صاحب تألیفات و تعلیقات بسیاری است. او از مخالفان و منتقدان جدی ابنتیمیه و محمد ابنعبدالوهاب است بهگونهای که ابنتیمیه را بدتر از خوارج معرفی میکند.
از بزرگان احناف آسیای صغیر و صاحب تألیفات و تعلیقات بسیاری است. او از مخالفان و منتقدان جدی ابنتیمیه و محمد ابنعبدالوهاب است بهگونهای که ابنتیمیه را بدتر از خوارج معرفی میکند.
خطای فاحش تکفیریها در حوزه عقاید
کوثری، برای متفرد نشان دادن تکفیریها در مشروعیت توسل، مسلمانان را به کتاب مصباح الصلاح فی المستغیثین بخیر الانام تلسمانی مالکی از علمای قرن هفتم(م 683ق) ارجاع میدهد. ایشان در کتاب مقالات الکوثری، در مورد تنقیص مقام امام علی(ع) درکتب ابنتیمیه واکنش سختی نشان داده است و گروههای تکفیری را به خوارج تشبیه میکند. که در لسان نبی مکرم6 به خروج از دین، همانند خروج تیر از کمان تشبیه شدهاند. کوثری، عقاید کلامی ابنتیمیه را در موضوع تشبیه و تجسیم و مطالب خلاف شأن خداوندی و همگرایی پیروان ابنعبدالوهاب را با او در این موضوعات، نقد جدی کرده و عقاید آنها را کفر آشکار نامیده است. کوثری، با استناد به آیات تنزیه، نظر ابنتیمیه را درمورد قرارگفتن خدا روی عرش که به منزله نشیمنگاه بودن عرش برای خداست و قیام حوادث و اثبات حرکت برای او، کلماتی الحادی و کفر آشکار مینامد. وی درتعریضی آشکار مینویسد: «وهابیان برخلاف کتاب و سنت، خون زائرن قبور و متوسلان را مباح میدانستند.»
کوثری، ابنعبدالوهاب را «زعیم المشبهه» میخواند . نظریات ظاهرگرای صریح ابنتیمیه در کتب خود درمورد صفات خبری، موجب اینگونه قضاوتهای علمای اهل سنت شده است. ابنتیمیه در کتب متعدد خود بر صفات خبری و عدم جواز تأویل آنها از معانی ظاهری تأکید میکند. کوثری، شواهد بسیاری از کتاب و سنت و رفتار بزرگان و صحابه و اعتقاد علمای مشهور جهان اهل سنت، مانند فخر رازی، سعدالدین تفتازانی و سید شریف جرجانی، برای نقض عقاید وهابیت و مشروعیت استغاثه و توسل به بزرگان و زیارت قبور نقل میکند و نظریات تکفیریها را نقد مینماید.
میتوان نتیجه گرفت که ایشان، نظریات ابنتیمیه و پیروان او را در صفات خبری و عرصههای دیگر نکوهش میکند و آنان را به تشبیه و تجسیم و انحراف از توحید، یعنی بنیادیترین اصل اسلامی و قرآنی متهم میکند که نشانه عمق انحراف آنهاست. تلاش تبلیغی بیحاصل تکفیریها ایشان را هرگز قانع نمیکند و این ناکامی بزرگی برای این جریان مدعی تبعیت از سلف است که یک عالم سنی از مطالب آنها اقناع نشده است.
نقد رفتار خشونت آمیز جریان تکفیر
رفتار بیسابقه و بدعتگونه وهابیان در هدم قبور با این عبارت کوثری مورد انتقاد قرار میگیرد که بر قبر و روضه پیامبر از اول تا حال بنایی مستقر است. هیچ عالم اسلامی در خصوص بنای قبر روضه مطهر رسول خدا احساس ناخوشآیندی نداشت. چگونه میشود عملی شرکآمیز باشد، اما قاطبه مسلمانان در مورد آن اهتمام ویژه داشته باشند. کوثری، در تعریضی آشکار مینویسد: «وهابیان برخلاف کتاب و سنت، خون زائران قبور و متوسلان را مباح میدانستند. اتهام آدم کشی که از گناهان کبیره در لسان قرآن است». از دیگر موارد قابل ذکر در نقد جریان تکفیر ميباشد.
نویسنده: علیرضا میرزایی
منبع: دبیر خانه کنگره جهانی مقابله با جریان های افراطی و تکفیری
|