زيارت قبور پاكان، بلكه زيارت وادي خاموشان در هر شهر و روستا، آثار سازندهاي دارد كه به برخي از آنها اشاره ميكنيم.
ديدار از اين وادي، كه نشانگر عجز ذاتي انسان و زوال قدرتها و مكنتهاي مادّي است، آثار سازنده و حياتبخش دارد. انسان هوشمند، با مشاهده اين وضع رقت بار، ناپايداري جهان را از نزديك لمس كرده و در مقام چارهجويي برميآيد و با درك هدفداري جهان آفرينش خود را از گرداب غفلت و خودخواهي بيرون ميكشد و به انديشة تحصيل سعادت اخروي و حيات جاويد ميافتد.
پيامبر خدا(ص) بر اين نكتة تربيتي انگشت نهاده، ميفرمايد: «به زيارت قبور برويد كه مايه ياد سراي آخرت است».[1]
و در ديگر سخن خود ميفرمايد: «به زيارت قبور برويد زيرا در آن براي شما درس عبرت است».[2]
آنچه گفته شد درباره زيارت قبور افراد عادي است، ولي بالاتر از آن، زيارت تربت شهيدان است. زيارت تربت مجاهداني كه با خون خويش از شرف و عزّت ملّتي دفاع كرده و در راه پاسداري از آرمانهاي بزرگ انساني و الهي جان باختهاند، مفهومي فراتر از زيارت قبور عادي دارد.
حضور بر تربت شهيدان راه حق، علاوه بر آثار سازنده روحي و تربيتي، نوعي پيمان بستن با آنان است. شخص زائر، با اين حضور اعلام ميدارد كه به راه شهيدان وفادار است و آرمان مقدس و ارزشمندشان را پاس ميدارد.
براي روشن شدن بيشتر مطلب ، به يك مثال زنده توجه ميدهيم: زائر خانه خدا پيش از طواف ، حجر الاسود را استلام ميكند و با گذاردن دست بر آن، با ابراهيم خليل علیه السلام بيعت ميكند كه در توحيد ثابت قدم باشد و در نشر آن سعي و تلاش نمايد، ولي چون دست زائر به قهرمان توحيد نميرسد، به اثر بازمانده از او ، دست نهاده و مراسم بيعت را انجام ميدهد.
در احاديث اسلامي وارد شده است كه زائر خانة خدا به هنگام استلام حجر چنين بگويد: «امانتي كه بر ذمهام بود ادا كردم و بيعت خود را تجديد نمودم تا به اداي آن گواهي دهي».[3]
زيارت قبور شهيدان سرزمين بدر و اُحد و كربلا و ديگر عزيزان خفته به خون ، نيز ترسيمگر اين حقيقت است و زائران اين مَشاهد با حضور در برابر ضريح و قبر آنان و فرستادن درود بر روان پاكشان ، تعهد ميكنند كه تداوم بخش راه ايشان باشند.
و به ديگر سخن، زيارت قبر شهيد نوعي تكريم واحترام به اوست و از آنجا كه شهيد ، كشته آرمانها و ايدههاي خويش است ، هر كس نيز به شهيد احتـرام گذارد در حقيقت آرمان او را مقدس شمرده و خود را پيرو راه و مرام وي دانسته است.
حضور در حرم پيامبر (صلی الله علیه و اله)
حضور در حرم رسول اكرم يا جانشينان پاك او نيز، علاوه بر تقدير و سپاس از فداكاريها و جانفشانيهاي آنان در هدايت خلق ، حكم نوعي بيعت با ايشان را دارد. امام هشتم علیه السلام در يكي از سخنان خود دربارة زيارت بارگاه معصومين(علیهم السلام) چنين فرمود: «هر امامي عهد و ميثاقي بر ذمة دوستان و شيعيان خويش دارد و زيارت قبور امامان ، بخشي از عمل به اين تعهّد است.»[4]
در واقع، شخص زائر هنگام زيارت قبر پيامبر و امامان با آنها پيمان ميبندد كه در زندگي، جز راه و رسم آنان ، روشي را تعقيب نكند.
زائر حرم رسول خدا (ص) با زبان حال چنين ميگويد: اي رسول خدا ، اگر مهاجر و انصار در حُدَيبيه با تو بيعت كردند كه از حريم رسالت دفاع كنند[5] و اگر زنان با ايمان مكه با تو بيعت كردند كه از شرك و گناه بپرهيزند[6] و اگر مؤمنان گنهكار دستور يافتهاند كه به حضور تو رسيده و از تو درخواست كنند كه در حقّ آنان طلب آمرزش كني،[7] من نيز اي رسول گرامي، و اي شفيع امت ، با حضور در حرمت واستلامِ تربتت ، با تو بيعت ميكنم كه پاسدار آرمانهايت باشم و از شرك و ديگر گناهان دوري جويم و در ازاي اين عمل ، از تو ميخواهم كه برايم از درگاه الهي طلب آمرزش كني.
از آنجا كه استحباب زيارت قبور در تمام مذاهب فقهي ، امري مستحب است ، ديگر به نقل روايات آن نميپردازيم حتّي خود پيامبر(ص) گاهي قصد بقيع ميكرد و هرگاه وارد اين سرزمين ميشد ، آنان را چنين خطاب مينمود: «درود بر شما اي ساكنان خانة افراد با ايمان، خداوند آنچه را به شما وعده داده فردا به شما عطا فرمايد. شما ميان مرگ و رستاخيز به سر ميبريد و ما نيز به شما خواهيم پيوست. پروردگارا اهل بقيع غرقد را بيامرز».[8]
پی نوشت:
[1] . سنن ابن ماجه:1/500، حديث 1569.
[2] . كنز العمال:15/647، حديث 42558.
[3] . وسائل الشيعه: 10/400، باب 12 از ابواب طواف، حديث 1.
[4] . وسائل الشيعه: 10/346، باب 44 از ابواب مزار، حديث2.
[5] . لَقَدْ رَضي اللّه عَنِ الْمُؤْمِنينَ إِذْ يُبايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرة...» (فتح/18).
[6] . إِذا جاءَكَ الْمُؤْمنات يُبايِعنَكَ عَلي أَنْ لا يُشْرِكنَ بِاللّه» (ممتحنه/12).
[7] . ولو أَنّهم إِذ ظَلَمُوا أَنفُسهُمْ جاؤُكَ فاسْتَغْفَروا اللّه واستغفر لهم الرَّسُول لَوَجَدُوا اللّه تَوّاباً رَحيماً» (نساء/64).
[8] . صحيح مسلم:3/63، كتاب جنائز.
منبع: http://www.hajij.com
|